Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Onze leefstijl is de laatste jaren veel veranderd. Vroeger aten we voornamelijk onbewerkte producten van het land en bewogen we veel meer. Tegenwoordig leven we in een maatschappij waar ongezond voedsel overal verkrijgbaar is. En we eten ook nog eens veel te eenzijdig. Het lijkt erop dat voeding en gezondheid volledig van elkaar zijn losgekoppeld en dat we vooral eten op basis van smaak.
Inhoudsopgave:
- Wat doet gezonde voeding met je
- Schijf van Vijf
- bewuster worden -> TIPS
Wat doet gezonde voeding met je
Gezonde voeding is het eten van een verscheidenheid aan voedingsstoffen die je nodig hebt om je lichaam optimaal te kunnen laten functioneren, om je lichaam gezond te houden, om je goed te voelen, en om genoeg energie te hebben om de hele dag actief te kunnen blijven.
Hoe bereik je dit? Gezonde voeding bestaat uit eiwitten, koolhydraten, vetten, water, vitaminen en mineralen. De verhouding is natuurlijk belangrijk, evenals de totale hoeveelheid. Dit is allemaal weer afhankelijk van je fysieke activiteiten gedurende de dag.
Wat je eet, heeft een directe invloed op je humeur, je weerstand, je energie en allemaal andere belangrijke processen in je lichaam. In principe moet dat voldoende reden voor je zijn om er een gezonde levensstijl op na te houden.
Wanneer we ongezond voedsel eten, krijgt ons lichaam niet de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Dit kan leiden tot problemen als obesitas, hartziekten en diabetes. De nadelen merk je niet direct maar op langer termijn zal je klachten ervaren en ik neem aan dat je dat graag wilt voorkomen! Ik ga je erbij helpen dus lees gezellig verder mee.
Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is in de jaren 50 ontworpen om voorlichting te geven over gezonde en goede voeding. Hierdoor kon het grote publiek gemakkelijker een gezondere levensstijl aanhouden. Het is belangrijk dat je iedere dag genoeg uit elk van de vijf vakken kiest en volop varieert. Gevarieerd eten is namelijk enorm belangrijk. Zo krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen, ontstaan er geen tekorten in je behoeften en zorg je goed voor je lichaam.
De Schijf van Vijf bestaat uit diverse categorieën voedingsstoffen. Binnen deze categorieën zijn er veel verschillende mogelijkheden om uit te kiezen en mee te combineren. De visuele weergave van de Schijf van Vijf is enorm handig, omdat je in één oogopslag ziet welke voedingsstoffen je per dag nodig hebt.
Groente en fruit
De eerste categorie van de Schijf van Vijf is groente en fruit. Groente en fruit zijn onmisbaar voor het menselijk lichaam. Ze leveren gezonde voedingsstoffen om bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Het is belangrijk om groente én fruit te eten en niet te kiezen voor slechts een van de twee. Je kunt niet groente vervangen door een stuk fruit. Het gezondste is natuurlijk verse groente en fruit, in plaats van uit blik of als sap.
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Deze categorie lijkt misschien ingewikkeld door de vele opties. Het belangrijkste in deze categorie is de afwisseling. Idealiter varieer je tussen dierlijke en plantaardige producten, maar je kunt ook goed een variatie maken zonder vlees. De gezonde producten in deze schijf zijn vis, schaal- en schelpdieren, onbewerkt vlees, eieren en peulvruchten (bruine bonen en linzen).
Brood, graanproducten en aardappelen
Volkoren graanproducten verlagen het risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte en darmkanker. Ze zorgen voor energie en andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, ijzer en jodium. Naast volkoren producten kun je kiezen voor roggebrood, havermout, quinoa en gekookte/gebakken aardappelen zonder zout.
Smeer- en bereidingsvetten
Vetten zijn onmisbaar, al klinkt dat misschien een beetje gek. Vetten hebben een slecht imago, maar je hebt ze wel nodig. Vet is brandstof voor het lichaam en zorgt voor de opname van vitamines A, D, E en K. Er zijn verzadigde en onverzadigde vetten. Producten met meer onverzadigde vetten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Om onverzadigde vetten binnen te krijgen, kies je voor zachte margarine/halvarine en plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en olijfolie.
Dranken
Ieder lichaam heeft drinken nodig. Door te plassen en zweten verlies je vocht. Dat vocht moet aangevuld worden. Zoek je een manier om je bloeddruk te verlagen? Drink dan drie koppen groene of zwarte thee per dag. Andere gezonde dranken zijn water, kruidenthee zonder toegevoegde suiker. Neem altijd een glas drinken bij je maaltijd om genoeg vocht binnen te krijgen op een dag.
Bewuster worden -> tips
We doen het allemaal wel eens, echter het kan ook een aanwenning van iedere dag worden. Even iets uit de muur trekken, een snelle hap wegwerken, een energy drink wegtikken. Daarom is het belangrijk om bewust bezig te zijn met je voeding, en je zult zien dat je gezonder door het leven gaat.
TIPS:
Thuis koken
Door zelf te koken weet je precies wat je aan producten neemt en aan ingrediënten gebruikt. Het zorgt voor een gezond lichaam, omdat wordt voorkomen dat minder gunstige stoffen worden ingenomen. Je kunt er speciaal voor kiezen om bepaalde producten te vermijden, zoals verzadigde vetten en snel verbrandende koolhydraten. Zelf bewuste keuzes maken tijdens de aankoop zorgt ervoor dat je vers voedsel gebruikt waar je lichaam optimaal profijt uit haalt.
Hoe vaak eet je op een dag
Er wordt vaak gesteld dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Op zich is dat ook zo, omdat het lichaam gedurende de dag veel energie nodig heeft. Eerder op de dag ingenomen eten wordt daartoe aangewend. Een groot ontbijt, een redelijke lunch en een gematigde hoeveelheid eten tijdens het diner lijkt dan ook zeer gepast. Natuurlijk ook tussendoortjes maar kies voor gezonde variant bijvoorbeeld fruit. Dus plan je eetmomenten goed en het is gezond om daar aan te houden.
Neem de tijd om te eten
Steeds vaker eten we onderweg even snel een broodje, gaan we niet meer gezellig samen lunchen in de kantine of thuis aan de eettafel zitten. We eten achter ons computerscherm of zelfs voor de televisie. We hebben onszelf ervan overtuigd dat we te druk zijn en dit lekker efficiënt is. Toch is het tegengestelde waar! Een pauze zorgt er voor dat je weer nieuwe energie en focus krijgt om aan de slag te gaan. Wanneer je bewust eet proef je echt hoe je maaltijd smaakt. Kauw goed op je eten zodat je lichaam de voeding beter kan verteren. Je hersenen zullen door de focus op eten eerder signaleren wanneer je verzadigd bent. Je kan hierdoor gemakkelijker stoppen met eten als je vol zit, ook al is het nog zo lekker.
Weekmenu's maken
Op het moment als je daar mee bezig houdt ben je al indirect bezig met bewuste keuzes maken. Je maakt een weekmenu en dan is de drempel ook lager om zelf te koken thuis. Wel moet ik erbij zeggen dat je een gezonde weekmenu moet maken, en natuurlijk mag je af en toe zondigen. Het moet leuk blijven.
Heb jij moeite met recepten bedenken en die je ook nog eens binnen no time klaar zijn? Check hieronder
Reactie plaatsen
Reacties